Tartalomjegyzék

Összefoglaló

Alexandr Beljajev:
Többváltozós szabályozási rendszerek alkalmazása Univerzális Sokzónás Kristályosítónál


  Jelen közlemény az Univerzális Sokzónás Kristályosító (UMC) szabályozási rendszerének néhány lehetséges megoldásával és annak alkalmazásának foglalkozik. A szabályozás célja a felhasználó által előírt hőmérséklet profil minnél jobb követése, illetve az előírt kristályosítási paraméterek értékeinek minnél jobb betartása. Egyváltozós (SISO) és többváltozós (MIMO) szabályozási rendszerek alkalmazhatósági, illetve jósági vizsgálatok elvégzésével.

Nagy Adrienn:
Műanyag hulladékok termikus hasznosítása

A hulladékok, közöttük a műanyaghulldékok hasznosítása vagy megsemmisítése, illetve tárolása napjaink egyik nagy társadalmi és műszaki kihívása. A műanyagok újrahasznosítása előnyben részesítendő a lerakással vagy az égetéssel szemben, mert különben a műanyag előállításához felhasznált energia és a műanyag kémiai energiája elvész. A nagyolvasztói hasznosítás azért előnyös, mert a kémiai energia közel 80%-a a technológiában hasznosul, zömében a redukcióban. A dioxinok és a furánok és a PAH-ok képződésének veszélye is csekély a tapasztalatok szerint, amelyeket a termodinamikai számítások is igazolni látszanak.

Stoll Krisztián:
A termék és a minta megfelelősségi kapcsolat vizsgálata kisérlettervezési módszerrel, kohászati hosszú termékeknél

Kutatási területem a kohászati termékek minőségével, megfelelőségével, minősítésével és megfelelőség értékelésével kapcsolatos. Jelen esetben bórral mikroötvözött hengerelt termék (ZF acél) megfelelőségértékelő folyamatának vizsgálatával és bizonytalanságaival foglalkozunk. Kísérleteket végeztünk, annak megállapítása érdekében, hogy a hengerelt és a kovácsolt szerkezet közötti különbözőségek, valamint a próbavétel helye hogyan befolyásolják a fogaskerék fogainak törőerő értékeit.
Dr. Kovács Kristóf :
Technikai kitekintő

Az Anyagok Világa folyóirat lehetőség kíván biztosítani arra, hogy a célirányosan beérkező tudományos cikkeken túl, bemutassa a világhálón illetve a nagyvilágban megjelenő anyagtudománnyal és technológiával foglalkozó érdekességeket, újdonságokat. Ha Ön bárminemű anyagtudománnyal foglalkozó érdekes cikket, tanulmányt, linket talál és ezt meg kívánja osztani a nagyvilágggal, kérjük NE HABOZZON, küldje el címünkre.
Segítségét előre is köszönjük mind a szerkesztő bizottság, mind az olvasó közönség nevében.

Dr. Csepeli Zsolt, Králik Gyula, Lőrinczi József :
Korszerű módszer acél-szélesszalagok normalizáltsági állapotának vizsgálatára


Pintérné Csordás Anna, Horváth Lászlóné, Gillemot László,
Uri Gábor :
15H2MFA reaktor tartályacél mikroszerkezetének vizsgálata


Dr. Gulyás József Dr. Reisz Gyula :
Acélok alakítási szilárdságának vizsgálata az
a -Fe+g -Fe átalakulási állapotban

Dr. Kovács Kristóf :
Intelligens mikroszkópos mérőrendszerek


Lendvai János:
Gradiens anyagok


Lukács János:
Fáradásos repedésterjedésre érvényes tervezési görbék különböző anyagminőségekre


Szabó Péter János - Ginsztler János:
Ausztenites acél termo-mechanikus fárasztása

Kivonatok a II. Országos Anyagtudományi, Anyagvizsgálati és Anyaginformatikai Konferencián elhangzott előadásokból (1999. október)
 
Copyright © 2000
Magyar Anyagtudományi Egyesület