Tartalomjegyzék

Összefoglaló

Makó Renáta-Dr. Palotás  Árpád Bence- Sajó  István: Amorf karbon keletkezési forrásának hatása annak szerkezetére (amgol)

 A levegőszennyezés földünk egyik leggyakrabban emlegetett problémája. A gáz halmazállapotú szennyező anyagokon kívül nagyon fontos szerepet játszanak a szilárd halmazállapotú levegőszennyezők, ezen belül a kormok is, mivel felületükön képesek megkötni a policiklikus aromás szénhidrogéneket, ami köztudottan rendkívül egészségkárosító hatású. E cikkben szeretnénk bemutatni a kormokon végzett röntgendiffrakciós vizsgálatok eredményeit, melyek célja az volt, hogy olyan jellemzőt találjunk, mely egyértelműen leírja az adott mintát.

Stoll Krisztián:A bór hatása a repedés keletkezéséhez és terjedéséhez szükséges energiára

A cikk a bórral mikroötvözött acélok törésmechanikai tulajdonságaival foglalkozik. A kísérletek célja annak kimutatása volt, hogy a bór, mint mikroötvöző, milyen hatással van a töréshez, ezen belül is a repedés keletkezéséhez és terjedéséhez szükséges energiára. A vizsgálathoz két acélfajtát használtunk, melyek összetétele a bór mennyiségén kívül, csak elhanyagolható mértékben tértek el egymástól.

Szakirányú képzés és kutatás a világ egyetemein

Ezzel az új rovattal kívánjuk bemutatni a világ egyetemein folyó képzést . Számról számra kívánjuk Önöket megismertetni a világban található "tudományos műhelyekkel". Ebben számban a Miskolci Egyetem Anyag- és Kohómérnöki Karán folyó szakmai munkával ismerkedhetnek meg.
Dr. Kovács Kristóf :
Technikai kitekintő

Az Anyagok Világa folyóirat lehetőség kíván biztosítani arra, hogy a célirányosan beérkező tudományos cikkeken túl, bemutassa a világhálón illetve a nagyvilágban megjelenő anyagtudománnyal és technológiával foglalkozó érdekességeket, újdonságokat. Ha Ön bárminemű anyagtudománnyal foglalkozó érdekes cikket, tanulmányt, linket talál és ezt meg kívánja osztani a nagyvilágggal, kérjük NE HABOZZON, küldje el címünkre.
Segítségét előre is köszönjük mind a szerkesztő bizottság, mind az olvasó közönség nevében.

Bárczy Pál: Az anyagmérnök-képzés helyzete

D. L. Beke - N. Takács - L. Harasztosi - Gy. Posgay- J. Béli - L. Daróczi :Nanomágnesség és Barkhause zaj vasúti sín anyagokon

Stefániay Vilmos – Ziaja György: Hypereutektikumos RS/PM Al-Si-Ni ötvözet stabilitásvizsgálata

Tranta Ferenc:A martenzites átalakulás és hatása a saválló acéloknál

Voith Márton:Az anyagtulajdonságok és az alakítástechnológia kapcsolatai

Kivonatok a II. Országos Anyagtudományi, Anyagvizsgálati és Anyaginformatikai Konferencián elhangzott előadásokból (1999. október)
 
Copyright © 2000
Magyar Anyagtudományi Egyesület