ÚJFEJLESZTÉSŰ KARCVIZSGÁLÓ BERENDEZÉS BEVONATOK
TAPADÓSZILÁRDSÁGÁNAK MEGHATÁROZÁSÁRA

Czél Gy.* Kocsisné Baán M.** Janovszky D.***

*Miskolci Egyetem Nemfémes Anyagok Tanszék 3515 Miskolc-Egyetemváros

**Miskolci Egyetem Mechanikai Technológiai Tanszék 3515 Miskolc-Egyetemváros

***Miskolci Egyetem Fémkohászattani Tanszék 3515 Miskolc-Egyetemváros

 

Két felület között ébredő tapadószilárdsági értékek meghatározása napjainkban nagy jelentőséggel bír. Az általában nagy keménységű, de törékeny bevonatok mint például a titánnitrid, vagy titánkarbid bevonat elsősorban a forgácsolóiparban mint szerszám bevonati anyag terjedt el. A PVD (Phisical Vapour Deposition) vagy CVD (Chemical Vapour Deposition) technológiával létrehozott bevonatok vizsgálatára külföldi kutatók létrehozták az úgynevezett karckeménységmérési vizsgálati elvet és az ahhoz tartozó karckeménységmérő berendezést.

A kemény bevonati réteg roncsolásával járó vizsgálati eljárást elsősorban az autóipar igényli, de felhasználása a bevonatos keményfém lapka gyártásnál is indokolt. A mérési elv újszerűsége miatt a berendezés az anyagvizsgáló laboratóriumokban még nem terjedt el, így a rendelkezésre álló karcvizsgáló berendezések elsősorban bevonatok fejlesztésével foglalkozó külföldi kutatóintézetekben találhatóak. A magyar kutatói igényeknek megfelelően a Miskolci Egyetemen megépült az SP-11 típusjellel ellátott karcvizsgáló berendezés amely alkalmas bevonatok tapadószilárdság értékének pontos meghatározására, valamint újszerű módon rendelkezik a tribológiai vizsgálatok során előtérbe kerülő ún. mikrokoptató üzemmóddal is. A berendezés ebben az üzemmódban képes a keményréteg bevonatot koptató igénybevétel alá vetni. A felületi réteg tönkremenetelét a folyamatosan regisztrált súrlódási tényező nagymértékű megváltozása jelzi.

Az SP-11 jelű berendezés eddigi felhasználása főként kutatási területeken történt.
A Miskolci Egyetemen tanulmányozott TiN bevonatok vizsgálati eredményei a forgácsoló szerszámok éltartamának növelését szolgálta.

Az egyetemünkön indítandó új kutatási területen a berendezést olyan anyagok (anyagpárok) vizsgálatára kívánjuk használni, amely az orvosi felhasználásra fejlesztett inplantátum bevonatok tökéletesítését szolgálja.

Az Országos Anyagtudományi, Anyagvizsgálati és Anyaginformatikai Konferencia keretén belül bemutatni kívánt karcvizsgáló berendezés az ismertetésen túl be kíván számolni a berendezéssel végzett első vizsgálatok eredményeiről is.

 

VISSZA

Copyright © 2000
Magyar Anyagtudományi Egyesület